Странице

недеља, 15. март 2015.

Klod Debisi

Klod Debisi
    Klod Ašil Debisi 22. avgust 1862.– Pariz, 25. mart 1918. francuski kompozitor.
Zajedno sa Morisom Ravelom, smatra se jednom od najistaknutijih ličnosti u oblasti impresionističke muzike, mada on sam nije voleo da se ovaj termin upotrebljava za njegove kompozicije. Debisi je bio ne samo jedan od najvažnijih francuskih kompozitora već je bio i središnja figura cele evropske muzike na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek.
      Rođen je u Sain-Germain-en-Layeu 1862. kao najstariji od petoro dece. Njegov otac Manuel-Ašil Debisi posedovao je keramički dućan, a njegova majka je bila krojačica. Vrlo rano je primećen njegov talenat za muziku pa je već s četiri godine počeo da uči klavir. Kada je imao jedanaest godina,upisao se na pariski konzervatorijum. Na konzervatoriju je proveo svojih sledećih dvanaest godina života. Za to vreme je studirao kompoziciju s Ernestom Guiraudom, istoriju muzike/teoriju s Louisom-Albertom Bourgault-Ducoudrayem, harmoniju s Émileom Durandom, klavir s Antoineom-François Marmontelom, orgulje s Césarom Franckom i solfeđo s Albertom Lavignacom, kao i s mnogim drugim važnim osobama tog razdoblja.
     Bio je i dirigent,muzički kritičar i učitelj klavira.Kao mlad kompozitor,dobio je značajnu nagradu Prix de Rome za svoje delo O izgubljenom sinu.Putovao je u Rusiju,Italiju,Nemačku i Engledku.Za vreme Svetske izložbe u Parizu 1889. čuo je muziku koju je izvodio orkestar s Jave.Kasnije će ta muzika uticati na njegovo stvaralaštvo,kao i književna dela Malarmea i Verlena.Proučavao je dela mnogih kompozitora,među kojima jesu:J.S.Bah,V.A.Mocart,F.List,R.Vagner,R.Štraus i F.Šopen.Sve do svoje četrdesete godine bio je nepoznat široj javnosti. Posle izvođenja opere "Peleas i Melisanda" postaje jedan od najpoznatijih svetskih kompozitora. U toj slavi nije dugo uživao, umire u Parizu 1918 god.
     Debisi je počeo da stvara u vreme kada su u Evropskoj muzici još uvek osnovu činili dur i mol. On uvodi celostepene, pentatonske i egzotične lestvice u svoja dela, donosi harmonske novine, ne poštuje pravila romantizma. Njegove teme su sažete i malog opsega, ritmička osnova nestalna i neodređena a glavni elementi stvaranja su boja i harmonija. 
     Njegova muzika će uticati na mlađe muzičare (I.Stravinskog,O.Mesijan,B.Bartok,P.Bulez i drugi),a kasnije i na džez muzičare.Najznačajnija dela Debisi je napisao za klavir ("Suite bergamasquw","Slike za klavir", "Dečji kutak",etide,preludijumi),orkestar ("Nokturni", "Prelid za popodne jednog fauna", "More"),operu "Peleas i Melisanda", balet Igre ("Jeux") i druga dela.


Нема коментара:

Постави коментар